Sosyal beceriler; bireylerin çevresi ile sosyal ortamına uyumlu davranması, sosyal ortamdaki konumunu belirleyen, kişilerarası ilişkilerini olumlu yönde etkileyen ve sürdürülmesine yardımcı olan tüm tutum, davranış ve düşünceler olarak tanımlanır. İnsanın sosyal, duygusal ve fiziksel gereksinimleri vardır. Sosyal ve duygusal beceri geliştirme sırasında kişinin çevresi ile iletişim içinde olması gerekir. İnsanın çevresi ile uyumlu yaşama süreci bebeklikten itibaren başlar.
İnsanın ilk sosyal çevresi ailesidir. Büyüdükçe farklı roller edinir ve bu farklı rollere göre kendini konumlar ve sosyal ağı genişler. Sosyal ve duygusal becerilerin geliştirilmesinde alacağınız desteklerde; iletişim becerilerinin geliştirilmesi, empati kurma ve bağlantı kurabilme gibi becerilerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılır.
Lüleburgaz şehrinde Sosyal ve duygusal beceri geliştirme hakkında bilgi alacağınız merkezleri araştırabilirsiniz.
Sosyal ve Duygusal Beceri Geliştirmenin Amacı Nedir?
Sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşayan çocuk ve ergenler ilk olarak bir uzman tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Tedavinin seyri için değerlendirme sonuçları önemlidir. Yaşanan zorluğun altta yatan nedeni tespit edildikten sonra en uygun yöntemle tedavi edilmesi gerekir. Danışanın hikâyesi iyi bir şekilde dinlenir ve beceri kullanımına engel olan nedenler tespit edilir. Nedenin üzerine yoğunlaşmalı ya da gerek duyulması halinde sosyal ve duygusal beceri geliştirme üzerine çalışılmalıdır. Sosyal ve duygusal beceri geliştirme sürecinde temel amaçlar şu şekildedir;
- Karşılıklı konuşabilme becerisi geliştirme,
- Oyunun içine katılabilme becerisi geliştirme,
- Oyunda kazanma ya da kaybetme dengesi kurabilme,
- Duygularını en uygun yollarla paylaşabilme becerisi geliştirme,
- Ortak ilgi alanları bulabilmesine ve üzerinde ilişki kurabilmesine yardımcı olma,
- Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayabilme,
Kişiler kendi davranışlarını şekillendirebilme gibi başlıklarda zorluklar yaşayabilir. Bu zorluklar kişilerarası ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesi ile sonuçlanır.
Çocukların kendilik algıları, çevresindeki kişiler ile ilgili inançları ve yaşamları ile ilgili düşünceleri deneyimler sonucu oluşur. Kişilerarası kurulan ilişkiler bu deneyimlerin en önemli parçalarıdır. İletişim becerileri gelişmiş bir çocuk ya da ergen kendi öz yeterliliğine, değerli oluşuna dair olumlu düşüncelere sahiptir.
Sosyal ve Duygusal Beceri Geliştirme konusunda Türkiye’nin her yerinden online terapi ve Lüleburgaz’da psikoterapi ihtiyacınız için hemen bizimle iletişime geçin.
“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”