Şizoid kişilik bozukluğu sosyal ilişkilere karşı ilgisiz olma, yalnız ve korunaklı yaşam tarzını benimseme, duygusal olarak soğukluk hissetme ve ilgisizlik ile karakterize olan bir kişilik bozukluğudur. Şizoid kişilik bozukluğunun tespiti genellikle geç çocukluk ya da ergenlik döneminde yapılır. Bu durumdan etkilenen kişiler, başka kişilerle yakın ilişki kurmak istemeyebilir. Aynı zamanda ayrıntılı ve oldukça abartılı bir içsel fantezi dünyasına sahip olabilirler.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Şizoid kişilik bozukluğu gösteren kişiler sürekli olarak sosyal aktivitelerden ve yeni insanlarla tanışmaktan kaçınır. Başka insanlarla iletişim kurmaktan kaçındıkları için, anlamlı ilişkiler içine giremez ve daha çok yalnız olmayı seçerler. Duygularını genellikle yüzeysel olarak gösterirler. Kendi dışında yaşanan ve normalde duygusal olarak etkilemesi beklenen olaylara karşı çok ilgisizmiş gibi davranırlar. Şizoid kişilik bozukluğu gösteren kişilerdeki tipik belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğallıktan uzak bir konuşma şekline sahiptirler.
  • Birçok etkinlikten zevk alamazlar.
  • Başkalarının duygusal beklentilerine tahammülleri yoktur.
  • Övgü ya da eleştirilere karşı bariz bir kayıtsızlıkları vardır.
  • Bir dereceye kadar aseksüellik durumu gözlenir.
  • Kendilerine özgü ahlaki ya da politik inançları vardır.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şizoid kişilik bozukluğunun tedavisi genellikle zorlayıcıdır. Şizoid bozukluğu olan kişiler, insanlarla ilişki kurmada zorlandıkları için tedaviyi de kabul etmeye yatkın değildir. Hastalar kendi istekleri ile değil, genellikle çevrelerindeki insanların telkin etmesi ile tedaviyi kabul ederler. Lüleburgaz’da şizoid kişilik bozukluğunun teşhisi için bilgi alabileceğiniz yerleri araştırabilirsiniz. Şizoid kişilik bozukluğu tedavisi için kullanılan en etkili yöntemlerden biri psikoterapi yöntemidir.

Psikoterapi yönteminden başarılı sonuçlar alabilmek için hasta ve terapist arasında güven ilişkisinin kurulması gerekir. Terapide ilk ve en önemli adım bu güven duygusunun inşa edebilmesidir. Hasta kendisini güvende hissettiği sürece, terapistine kendisiyle ilgili bilgileri, düşünceleri ve hisleri aktarabilir. İhtiyaç duyulan güveni sağladıktan sonra terapist, hastanın insan ilişkileriyle ilgili düşüncelerini değiştirmek için çeşitli seanslar uygular. Diğer tedavi yöntemleri ise bilişsel davranışçı terapisi, grup tedavisi ve ilaç tedavisi olarak sıralanabilir.

Şizoid Kişilik Bozukluğu konusunda Türkiye’nin her yerinden online terapi ve Lüleburgaz’da psikoterapi ihtiyacınız için hemen bizimle iletişime geçin.

“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”