Psikolog desteğe ihtiyaç duyulan konuların başında travmalar gelir. Erken çocukluk, ergenlik veya yetişkinlik döneminde yaşanan travmalar, kişinin iyi olma hâlini derinden sarsabilir. Travmalar, pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkma özelliği gösterebileceği gibi travma sonrası etkileriyle de kişiyi olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda psikolojik durum tespiti yapmak, kişinin psiko-sosyal açıdan kendini ve travmasını tanımasına da yardımcı olur.
Psikolog Desteği Neden Önemlidir?
Travma ve travmaya bağlı sorunlarda psikolojik destek almak, soruna yönelik farkındalık kazanma ve çözüm keşfetme yolu açar. Travmalarda psikolojik destek almak, altta yatan ve kişinin tek başına farkında olamayabileceği sorunların da açığa çıkmasını sağlar. İçsel bir rahatlama ve duygusal boşalma, travmanın yükünün hafiflemesini sağlar. Psikoloji bilimi de temel olarak kişinin katarsis yaşayarak ruh sağlığı ile ilgili konularda tıbbi tedavi yapmasına aracılık eder. Hangi durumlarda psikolojik destek alınması gerektiğini ise şöyle sıralayabiliriz:
- Uzun süreli depresyon, kaygı ve travma gibi psikolojik sorunlar,
- Kişinin kendine yardımcı olamaması,
- Kişinin psikolojik soruna yönelik farkındalığa sahip olamaması,
- Yaşam döngüsünü olumsuz yönde etkileyen ve yaygınlaşan duygu ve düşünceler.
Bu gibi durumlarda kişi yönlendirmeyle ya da kendi isteğiyle psikolog desteği almayı düşünebilir. Psikolog destek alma yolunda ise farklı terapi yöntemlerine ve yönlendirmelerine de açık olmak gerekir.
Travmalarda Psikolog Destek Hizmeti
Travmalar psikolojinin en öne çıkan konularından biri olarak farklı türlere sahiptir. Günümüzde çoğu psikolojik durum için rahatlıkla travma sözcüğü kullanılsa da bu sözcüğün anlamı kontrol edilemez psikolojik stres ve acıya neden olay olarak ifade edilir. Travmalar, genellikle akut ve kronik travma olarak iki dalda sınıflandırılır. Aynı zamanda travmaların yarattığı tahribat sonucunda oluşan stres, kaygı, depresyon ve korkular da travma ile ilişkilendirilir. Travmalarda psikolog desteğine başvurmak, yaygınlaşan olumsuz duygu ve düşüncelerinin yarattığı döngüyü de kırmaya yardımcı olur. Özellikle kişinin kendine yaşatabildiği düşünce hataları ve bilişsel çarpıtmalar alacağı destek sonrası olumlu yönde değiştirilmiş olur. Psikolog destek, her şeyden önce ruhsal açıdan iyileşmeye öncü olmasıyla tercih edilir. Kişinin kendilik bilinci ile hareket etmesi ve kendi ruh sağlığını öne çıkarması için ruhsal tıbbi tedaviyi bir gereksinim olarak görmesi gerekir.
Psikolojik tramvalar konusunda Türkiye’nin her yerinden online terapi ve Lüleburgaz’da psikoterapi ihtiyacınız için hemen bizimle iletişime geçin.
“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”