Sağlıklı aileler, yollarına çıkan her türlü zorluk karşında büyümeye ve gelişmeye devam eden ailelerdir. Sağlıksız işlev gösteren ailelerde ise roller birbirine karışabilir. Aile hiyerarşinde bozulmalar başlaması, çatışma, çözüm yöntemlerinin yetersizlik ve iletişimde karışıklıklar yaşanması halinde profesyonel yardıma ihtiyaç duyulur. Kendi sorunlarını çözme noktasında yetersiz kalmaya başlayan aile bireyleri, bireysel olarak ya da birlikte aile terapisi desteğine ihtiyaç duyabilir.

Aile terapisi eş ve çocuklar başta olmak üzere yakın akrabalar gibi aile üyelerini ilgilendiren sorunlara yönelik uygulanan bir terapi sürecidir. Aile terapisinde aile üyelerinden birinde yaşanan psikiyatrik ya da psikolojik problem, aile ilişkileri dinamikleri çerçevesinde ele alınır. Aile içindeki bireylerin ilişkisel çatışmalarına, yaşadıkları sıkıntılara ve şikayetlerine aile terapisti aracılığı ile bir bütünlük içinde çözümler üretilir.

Aile Terapisinin Amacı Nedir?

Aile terapisi; aile bireylerinin birbirleriyle olan etkileşimlerini, aile içindeki rollerini, birbirlerine olan sınırlarını, geniş aileyle olan ilişkilerini inceler ve ailenin bütünlüğünü sağlamayı hedefler. Aile ilişkilerinin dengeye ulaşmasına yardım etmek amacı ile çatışmaları olumlu bir şekilde çözümlemeye ve stres durumları ile baş etme becerileri geliştirmeye destek olur. Terapinin en önemli amaçları arasında;

  • Ailenin olumlu iletişim becerileri kazanması,
  • Empati ve duyarlılık kazanması,
  • Sorun çözme becerileri kazanması,
  • Ailenin farkındalığını arttırmak,
  • Aile bireylerine bilgi ve beceri kazandırmak,
  • Tüm ailenin birbirlerine eşit davranmasını sağlamak,
  • Taraf tutmamak, birbirini yargılamamak ve güvenli bir ortam oluşturmak,
  • Koşulsuz kabul ve koşulsuz saygı ortamı oluşturmak,
  • Tavsiye verip yönlendirmemek, özellikle sık sık öğüt vermemek,
  • Aile içinde objektif bir ortam sağlamaya yol göstermek, terapistin en önemli sorumlulukları arasında sıralanabilir.

Terapist Yönlendirir Kararı Aileye Bırakır

Lüleburgaz aile terapisi çalışmaları tüm bu beceriler sağlandıktan sonra, çeşitli teknikler ve terapi ekolleri sayesinde sorunun daha da anlaşılmasını amaçlar. Aile ile ilgili hedeflerin belirlenmesinde terapist tek başına sorumlu değildir. Terapist görüşme sürecini yönlendirir ancak, kararları aileye bırakır. Terapist çalışmalarında öğüt vermez ve yargılamaz. Aile terapisi süreci her aileye ve yaşanan problemlere göre değişiklik gösterir. Aile Terapisi konusunda Türkiye’nin her yerinden online terapi ve Lüleburgaz’da psikoterapi ihtiyacınız için hemen bizimle iletişime geçin.

“Blog yazıları bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi tavsiye veya tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.”